• Українська
  • Русский
Центральный офис: 
  • Київ 
    (044) 502-36-50
Сервисные центры: 
Харків 
(057) 780-79-70
Львів 
(032) 253-08-43

 

 

Чищення жирових каналів кухонної та мангальної вентиляції

Чищення жирових каналів, кухонних зонтів, мангалів

У вентиляційному обладнанні і повітроводах скупчуються відкладення пилу і жиру, які звужують повітроводи, перешкоджаючи нормальному повітрообміну, що часто призводить до порушення технологічного процесу. Вони можуть стати джерелом пожежі, яке миттєво пошириться по системі вентиляції будівлі. Крім того, жирові відкладення - живильне середовище для бактерії, грибків, пилових кліщів і інших мікроорганізмів.

Сервісне обслуговування і очищення систем вентиляції кафе і ресторанів від пилових і жирових відкладень дозволить уникнути цих наслідків, зберегти ефективність роботи вентиляції і підлити термін експлуатації дорогого вентиляційного обладнання. Періодичність цих робіт встановлюється спільно з інженерними службами підприємств і становить від 1-2 разів на рік до 1-2 разів на місяць. Багато страхових компаній обов'язково включають в договір на страхування підприємств харчової індустрії та громадського харчування, умова про обов'язкову очищення систем вентиляції не рідше одного разу на 6 місяців. Служби експлуатації та власники будівель знають про важливість грамотного обслуговування систем вентиляції. Але ніхто не хоче, щоб про неї дізналися клієнти. В цьому випадку доведеться виділяти додаткові кошти на обслуговування і чищення.

Ми маємо рішення для найскладніших проблем, пов'язаних з димоходами і вентиляційними каналами. Основні "інструменти" наших сажотрусів - це руки і голова. Найголовніше - правильно встановити діагноз і вибрати оптимальний метод "лікування". Допоміжні інструменти - це відеокамера, йоржі, гирі, лом, перфоратор, шуруповерт, болгарка, мотузки, сходи, інструментальний ящик.

Чищення систем вентиляції. Для чого потрібна чистка?

Чистота і свіжість повітря в приміщенні залежить від стану вентиляційних систем, яким потрібна періодична чистка. Нормально працююча вентиляційна система забезпечує в приміщеннях потрібний обмін повітря, видаляє підвищену вологу, неприємний запах і пар.

Пил, що зібрався в повітряних проходах дуже небезпечний під час пожежі. Пил запалюється миттєво і через рух повітря поширюється моментально по всій будівлі.

Головне завдання чиски вентиляції - видалити з вентиляційної системи такі забруднювачі як пил, сміття і вогкість, щоб повітря яке проходить по вентиляційній системи не стикалося з забрудненими поверхнями. Мікроорганізми, бактерії та ін. Можуть стати причиною різних захворювань для людей, які знаходяться в приміщенні.

 

Чистка вентиляційних систем

Чистка систем вентиляції. Для чого потрібна чистка?

Чистота і свіжість повітря в приміщенні залежить від стану вентиляційних систем, яким потрібна періодична чистка. Нормально працює вентиляційна система забезпечує в приміщеннях потрібний обмін повітря, видаляє підвищену вологу, неприємний запах і пар.

Пил, що зібралася в повітряні проходи дуже небезпечна під час пожежі. Пил запалала миттєво і через рух повітря поширюється моментально по всій будівлі.

Головне завдання чищення вентиляції - видалити з вентиляційної системи такі забруднювачі як пил, сміття і вогкість, щоб проходить вентиляційні системи повітря не стикався з забрудненими поверхнями. Мікроорганізми, бактерії та ін. Можуть стати причиною різних захворювань для людей, які знаходяться в приміщенні.

Для кого потрібна чистка вентиляційних систем?

• виробничі будівлі
• будівлі охорони здоров'я
• будівлі громадського харчування
• будівлі освіти, науки, культури
• будівлі торгівлі
• будівлі спорту, центри здоров'я
• будівлі обслуговування
• офіси

 

Особливої ​​уваги потребує чищення кухонних жирових каналів.

Кожне підприємство громадського харчування має справу з системами вентиляції і кондиціонерів, функціонування яких забезпечує здорове середовище приміщень. Причому практика показує, що для ефективного і тривалого використання вентиляційних систем, потрібно їх утримання в чистоті і порядку. У багатьох ресторанах і кафе не звертають належну увагу на це, хоча за правилами експлуатації механізмів вживають теплоенергію, треба чистити вентиляційні системи не менш ніж один раз на рік.

Інтервал чистки кухонних витяжних каналів

• Використання
• Годин/день
• Інтервал чистки
• Інтенсивне
• 12-16 год/день
• Мінімально через 3 місяці
• Середнє
• 6-12 год/день
• Мінімально через 6 місяців
• Нижче середнього
• 2-6 год/день
• Мінімально через 12 місяців

 

 

Найбільше скупчення жиру відбувається в кухонних вентиляції, що може призвести до пожежі. Статистика показує, що в основному пожежі відбуваються через погану електропроводку або через неочищену кухонну вентиляцію. Чистку треба проводити не лише щоб уникнути пожежі, але треба задуматися і про те, що кухонна вентиляція повинна знаходитися в чистоті, так як в цьому місці ми сервіруємо їжу і проводимо найбільшу кількість часу.

Якщо говорити про харчоблок, то потрібно запам'ятати те, що кухонні вентиляція забирає в себе СО і жирові пари щомиті у великій кількості. Згодом без очищення витяжки вона починає працювати все гірше і важче, утворюючи шкідливі пари, які негативно впливають на ваших працівників і клієнтів. Витяжка забирає в себе жирові пари, пропускає через фільтри завдяки роботі витяжного вентилятора. Перероблені пари надходять у вентиляційні шахти, накопичуючись і осідаючи на стінках шахти, що призводить до утруднення роботи вентиляції і до займання. Отже, необхідна регулярна чистка вентиляційних каналів по всій шахті, що зменшить ризик пожежі та поліпшить повітря в приміщенні.

 

Очищення і дезінфекція систем вентиляції

На підприємствах громадського харчування, вентиляція гарячих цехів зазнає специфічні забруднення продуктами приготування гарячих страв. Забруднюються і місцеві відсмоктувачі різними шкідливими включеннями. У таких системах повинні використовуватися лабіринтові фільтри для часткової очищення забрудненого горючими відходами повітря, що видаляється від технологічного обладнання. Для запобігання попаданню в вентилятори, що видаляють горючий пил, волокна та інші відходи, перед ними слід встановлювати іскро та жироуловлювачь, також треба запобігти від влучання у вентилятор зайвих предметів, які можуть зашкодити роботі обладнанню та вивести його з ладу, а для вилучення металевих предметів - магнітні вловлювачі.

На трубопроводах і повітроводах систем місцевих відсмоктувачів повинні бути передбачені вікна для періодичного огляду, очищення систем вентиляції, які при їх установці можуть служити весь період експлуатації.

Оглядові вікна повинні розташовуватися не більше ніж через 10м один від одного, а також у трійників, над кухонними зонтами, до і після поворотів, ділянок переходу, в місцях проходу трубопроводів через стіни і перекриття. Кількість вікон, також визначається технічними властивостями і характеристиками застосовуваного для очищення вентиляційних систем обладнання. При необхідності, в технічну документацію вносяться зміни.

Згідно з правилами, категорично забороняється закривати витяжні канали, отвори й решітки на працюючих системах, підключати до повітропроводів газові опалювальні прилади, випалювати нагромаджені в повітроводах жирові відкладення, пил та інші горючі речовини.

 

Метод очищення

Очищення, як правило, проводиться без демонтажу повітроводів, якщо це не спричинить за собою технічні труднощі при виконанні робіт. При відсутності в системах оглядових вікон, вони повинні бути встановлені за погодженням із замовником.

Якщо в системі застосовуються гнучкі повітроводи, вони підлягають заміні, оскільки вони мають невелику вартість і низьку міцність. Практика показує, що гнучкі повітроводи на витяжних системах при високих температурах дуже швидко виходять з ладу на увазі розшарування або розриву. Замовнику в більшості випадків пропонується заміна гнучких повітропроводів на жорсткі, на увазі надійності і безпеки експлуатації системи витяжної вентиляції.

Проведення робіт з очищення витяжних кухонних систем дозволяє знизити пожежонебезпека, збільшити робочий ресурс вузлів і агрегатів.